Oodi kauppakeskukselle

Jos joku olisi väittänyt neljä vuotta sitten, että tulee päivä, jolloin meikäläinen sanoo kauppakeskusta loistopaikaksi, niin enpä todellakaan olisi uskonut. Luultavasti olisin vinoillut takaisin tyyliin: “Joo, joo ja hautausmaat ovat parhaita paikkoja elinvoimaisten ideoiden keksimiseen.”

Olemme asuneet Pohjois-Suomen mittakaavassa ison kauppakeskuksen “naapurissa” yli kolme vuotta. Kauppakeskuksia kohtaan tuntema vihani on siinä ajassa kääntynyt suorastaan rakkaudeksi.

Melkeinpä hävettää tuo edellinen lause, joten syytän muutoksesta lapsia, kuinkas muuten.

Mutta onhan se rehellisyyden nimissä todettava, että tuollainen shopping center on lapsiperheen kannalta kätevä. Parkkipaikka löytyy aina. Ja se on ilmainen, aina. Kun maailman paskimman keksinnön eli ostoskeskuksen autokärryn saa tilavalle käytävälle, niin voi riisua junioreilta ulkokamppeet pois. Eikä niitä tarvitse jumpata päälle ja pois kauppaa vaihtaessa. Saman katon alta löytyy marketti, posti, OTTO, apteekki – ja mikä parasta – myös kirjasto. On siellä myös suhteellisen kehnoja ruokapaikkoja ja vähän yli kaksi miljoonaa vaateliikettä, mutta niihin meillä ei ole ollut juurikaan asiaa. Kukka- ja korukaupat ovat plussaa tiettyinä aikoina vuodesta.

Vanhemman näkökulmasta on hienoa, että lapset voivat itse liikkua kaupasta toiseen siirryttäessä muutoinkin kuin tiukasti käsikädessä. Voisivat tietysti erillisliikkeidenkin tapauksessa, mutta jostain syystä stressaan kauppakeskuksen käytävällä itsenäisesti liikkuvasta lapsesta huomattavasti vähemmän kuin loskassa autojen seassa liikkuvasta lapsesta.

Oikeastaan ainoan pitkän miinuksensa kauppakeskus saa siitä, että pyöräparkit ovat ala-arvoisia. Selvästikin lompakko on tarkoitus tuoda paikalle farmariautolla eikä pyörä+kärry yhdistelmällä.

Leave a Comment