Arvioitavana kevään uudet Ryhmä Hau -kirjat

Kaupallinen yhteistyö Lasten oman kaupan kanssa.

Nickelodeonin Paw Patrol lienee suurinta, mitä kaupallisessa lasten animaatiossa on tapahtunut sitten Disneyn Frozenin. Suomessa suurin osa lapsista ja heidän sidosryhmistään tuntevat sarjan toki paremmin Ylen käännösnimellä Ryhmä Hau.

Yle on näyttänyt kahta ensimmäistä tuotantokautta niin sanotusti non-stoppina jo pitkään. Nicke on hieman pidemmällä omalla maksullisella kanavallaan. Siellä Jännälahden asukkaita on pelastettu jo kolmen tuotantokauden ajan. Jenkeissä puolestaan ihmetellään jo kanadalaisfirman neljättä tuotantokautta.

Kauppojen hyllyt vaikeroivat Ryhmä Hau -oheistuotteiden alla. On kaikkea boksereista mehupilleihin ja figuureista metritavarana myytäviin kankaisiin.

Sarjaan perustuvia kirjojakin kaupoista on löytynyt. Tänä keväänä valikoima laajenee neljällä teoksella. Ne ovat Ryhmä Haun Piilokuvakirja, Ryhmä Hau: Merirosvojen aarre -rattikirja, Ryhmä Hau – Pikku ystävä pulassa ja Ryhmä Hau – Aina valmiina. Kaikki ovat Sanoma Media Finlandin kustantamia ja ikäsuosituksella 2+ -leimattuja.

Isäkuukaudet sai arvioitavakseen Piilokuvakirjan ja kolme tarinaa sisältävän Aina valmiina -opuksen. Näissä kovakantisissa kirjoissa pennut seikkailevat Ylen suomentamilla nimillään.

Ryhmä Hau – piilokuvakirja

Idea on mukava. Jokaisella aukeamalla on aukeamankokoinen kuva, pieni tekstijohdanto sekä kuusi yksityiskohtaa, jotka pitäisi löytää isosta kuvasta. Tehtävät ovat 3- ja 5,5-vuotiaille helppoja, mutta innostus on silti alusta loppuun kihisevää. Ryhmä Hau on meillä edelleen podiumin korkeimmalla, vaikka Retki Roope ykköspaikkaa kärkkyykin.

Kuvissa on yksityiskohtia sen verran, että aikuinen keksii helposti kuulijakunnalle vaikeampia kysymyksiä: “Montako lintua tässä kaikkiaan onkaan?” “Mitä Rikulla on mukanaan?” Kuvissa esiintyy myös aika joukko sarjasta tuttuja pelastuspartioon kuulumattomia hahmoja.

Kirjan lopussa on jännä bonus: uudet tehtävät jo katsottuihin kuviin. Tässä vaaditaan myös muistia tai jatkuvaa kuva-aukeaman ja lisätehtäväsivun vuorottelua. Vanhemmalle vekaralle nämäkään eivät ole vaikeita, mutta vaativat jo ponnistelua nimenomaan muistamisen suhteen.

Ryhmä Hau – Aina valmiina

76-sivuinen kirja sisältää kolme näköradiosta tuttua tarinaa napakasti kerrottuna. Joskus tällaisia tekstejä vaivaa ikään kuin repliikkejen suora litterointi kirjaksi. Tässäkin kirjassa aikuinen nielaisee muutamassa kohdassa töksähtävää ilmaisua, mutta pääasiassa kerronta rullaa hyvin ja sanavalinnat ovat paikoin jopa semiraikkaita TV:ssä käytettäviin ilmaisuihin jo aikoja sitten turtuneelle.

Lienee aika epätodennäköistä, että kirja päätyisi luettavaksi muksulle, jolla ei ole mitään ennakkokäsitystä Ryhmä Hausta. Mielestäni tarinat olisivat sellaisessakin tapauksessa suhteellisen toimivia, vaikka ei näissä silti taustoja paljon selitellä. Oletus on, että sohvan nurkassa tiedetään, mikä Ryhmä Hau on ja mitä pennut Rikun johdolla edustavat.

Hieman yllättäen 3- ja 5,5-vuotiaat tuntuivat olevan Aina valmiina -teoksesta vähemmän tohkeissaan kuin Piilokuvakirjasta. Veikkaan syyksi sitä, että juonenkäänteet olivat heille tuttuja. Siitä huolimatta vanhempi muksu totesi viimeisen sivun käännyttyä: “Olipa mukava kirja!”

Jotain sekä Ryhmä Haun että kirjan pihtiotteesta kertoo, että nuorempikin jaksoi kuunnella tarinat kannesta kanteen välillä omille hommilleen ryntäämättä.

Lasten Oma Kauppa, Sanoma Media Finland ja Vauva ovat osa samaa Sanoma-konsernia.

Leave a Comment