Kaksitoista vinkkiä Gdańskiin (lapsiperheelle)

Vietimme parin viikon loman vaimon, 1-, 4- ja 6-vuotiaiden kanssa Gdańskissa ja sen ympäristössä. Kerroin jo aikaisemmin, miltä reissu Itämeren Rivieralle tuntui. Tässä postauksessa täsmävinkkejä kaupunkiin.

1)Älä missaa Oliwaa!

Kaupunginosassa on vaikka ja mitä: Korkeasaaren peittoava eläintarha ja vehreä Oliwan puisto. Varsinainen must on kuitenkin Reaganin puisto. Siellä on varmasti yksi muikeimmista leikkipuistoista (nimeltään Kraina Zabawy), joissa olet käynyt! Leikkikentältä puolestaan ei tarvitse kävellä puiston läpi kuin puolisen kilometriä, niin hiekkarantaa on enemmän  kuin Kalajoella ja Yyterissä yhteensä.

Oliwassa on myös mahtavan kauheita taloja ihmeteltäväksi: kymmenen kerrosta ja pituutta kilometri. Niissä pytingeissä asuu yksi jos toinenkin kaupunkilainen.

2)Risteile Sopotiin, mutta skippaa Gdynia

Sopot tuo mieleen tyypillisen turistien seteleitä kaipaavan hiekkarantakaupungin. Rantaa ja palveluita riittää. Kaupungin tunnelma on huomattavasti raukeamman letkeämpi kuin jossain määrin sykkivässä Gdańskissa.

Sopotiin pääsee junan ohella risteilemällä Gdańskista, jolloin näkee myös kaupungin sataman. Lisäksi risteily ankkuroituu Sopotissa kuuluisalle Euroopan pisimmälle puulaiturille, jolle päästäkseen joutuu muutoin kaivamaan kuvettaan pääsymaksun muodossa.

Gdyńia näytti päivän vierailun perusteella toimivalta peruskaupungilta. Kiinnostava kuin Riihimäki. Paitsi, että Riihimäellä näkee enemmän junia.

3)Malborkin linna on hieno, mutta kärryjen kanssa “haastava”

Päivitin lomaltamme Insta-storyyn kuvan, jossa 6v ja 4v laskeutuivat alas kapeita keskiaikaisen linnan portaita ja itse roudasin perässä matkarattaita. Malborkin linna on laaja, upea, kiinnostava ja erittäin hienosti toisen maailmansodan jäljiltä fiksattu.

Linnaan tutustuminen taaperon ja matkarattaiden kanssa ei ansaitse ideana yhtä montaa kehuvaa adjektiivia kuin itse linna. Ei varsinkaan, kun pihat ovat mukulakiveä, joka saisi perunapellonkin tuntemaan itsensä tasaiseksi.

Malborkiin on helppo sujahtaa junalla Gdańskista. Matkalla näkee pienen otteen puolalaisesta maaseudusta.

4)Joukkoliikenne haltuun – lataa Jakdojade

Joukkoliikenne kolmoiskaupungissa on toimiva vaihtoehto liikkumiselle. Varsinkin Gdańskin, Sopotin ja Gdynian välissä jojoileva paikallisjuna ansaitsee kiitosta. Mutta myös ratikka ja bussit vievät väsyneet jalat perille.

Alueen joukkoliikenteessä on helppoa olla osaaja. Tarvitsee vain kirjoittaa sovelluskaupassa yksi sana: Jakdojade. Sovellus tekee kaiken mitä joukkoliikennesovelluksen tarvitsee tehdä. Ja tekee sen hyvin.

5)Loopy’s world – päivä lapsille

Loopy’s on sisäleikkipuisto. Kuulemma Puolan isoin. En tiedä uskoisiko. Meillä täällä maallakin on valehtelematta ainakin viisi kertaa isompi. Päät märkänä lapset silti Loopy’s-käynnin jälkeenkin ulkovaatteitaan pukivat.

Puiston nettisivuilla käytetään pelkkiä konsonantteja, ovat siis puolaa. Google maps kuitenkin tuntee paikallisjunan Zaspa-aseman lähellä olevan paikan. Puisto on viikolla edullisempi kuin la-su.

Mestan ravintola (ja ilmeisesti osa lisämaksullisista härveleistä) toimii ovelasti: ranneketta vilautetaan lukijalle ja safka/juoma menee laskulle, joka maksetaan puistosta lähtiessä eli ranneketta palautettaessa. Rannekkeeseen ei siis tarvitse ladata arvoa etukäteen. Tämän tajuaminen pelkkiä konsonantteja käyttävän henkilökunnan selvityksestä vaati hieman tavallista enemmän viittomakieltä.

Kaupungin jalkapallostadionin vieressä on Fun arena. Siellä on monenlaista lapsiperheen aktiviteettia kartingista pakohuoneisiin ja trampoliinimaailmaan. Fun arena jäi meillä kuitenkin katsastamatta.

6)Älä matkusta pummilla, älä kävele päin punaisia

Itsestäänselvyys, mutta kirjoitetaan nyt kuitenkin esiin. Näimme reissumme aikana useita lipuntarkastuksia. Tarkastajat vaikuttivat venäläisiltä painijoilta.

Punaisia liikennevaloissa uhmaavien käytökseen puututaan kaupungissa kuulemma hanakasti. Havaintomme tukevat väitettä.

7)Varaa maijoitus niin läheltä Kultaista porttia kuin mahdollista

Kultainen portti on Gdańskin Kolmen sepän patsas. Ydin. Siitä on lyhyt matka joukkoliikenteeseen, mutta kaupungin sydämen jokainen lyönti tuntuu. Eikä tarvitse haahuilla ruokapaikkaa etsien. Myös pikkukauppoja on ympäristössä useita, jos ei kerta kaikkiaan jaksa mennä ulos syömään. Portin vieressä on myös yksi kaupungin turisti-infoista.

8)Kaupungin parhaat jäätelöt

Otoksemme oli liiankin kattava, mutta ei täydellinen. Useammassa matkaoppaassa hehkutettiin kaupungin vanhinta jäätelökioskia, Sukiennicza-kadulla olevaa Lody Miśiä. Mutta ei – parhaat maut palloihin löytyivät Piwna ja Kozia katujen kulmauksen jäätelökahvilasta.

9)Jos tahdot shoppailla, aja junalla Wrzeszcz-asemalle

Aseman nurkalla on kaksi isoa ja ihan pätevää ostoskeskusta: Baltycka ja Metropolia.

10)Älä suunnittele ostavasi Legoja

Etsimme seitsemänkymmentä euroaan tienanneelle esikoiselle kuumeisesti Lego-settiä Gdańskin reissulta. Turhaan. Sarjat olivat koosta riippumatta selkeästi, todella selkeästi, kalliimpia kuin kotimaassa.

11)Lapset tarvitsevat kaurapuuroa – onnistuu

Tällaisia pusseja myytiin monessakin kaupassa. Ihan sitä itseään. Vain vaaleahiuksinen tyttö puuttui kuvista.

12)Enemmän tekemistä lapsille

Hyviä vinkkejä lapsiperheelle sopivista museoista ja muista löytyy täältä (englanniksi): Children are not bored in Gdansk.

Lisää aiheesta Isäkuukausissa:

Pienten lasten kanssa Gdanskissa

Mitkä huoneet lapsiperheen kannattaa pakata mukaan lomalle

Lapsiperheen unelmakohde on kuin pakettimatka, mutta ei todellakaan pakettimatka

Isäkuukausien Facebook ja Instagram. Tervetuloa!

0 thoughts on “Kaksitoista vinkkiä Gdańskiin (lapsiperheelle)”

    • Kiitos! Jos näistä kaksi pitäisi näin muutama kuukausi reissun jälkeen nostaa muistinkuvan perusteella esiin, niin kyllä jädekahvila ja joukkoliikennesovellus ensimmäisenä tulevat mieleen.

Leave a Comment