Kempeleen leikkipuistot arvioituina

Kempeleen kunnalla on kolmisenkymmentä leikkipuistoa (kartta)! Olemme purkaneet lasten kanssa energioita niiden kaikkien härveleihin. Ja puramme edelleen – niinpä tämä postaus päivittyy aika ajoin uusilla kokemuksialla ja kuvilla.

Yleiskuvana voi sanoa, että paikkakunnan puistot ovat siistejä, huollettuja ja aitaamattomia. Kaikista löytyy roskakori.

Kempeleen leikkipuistojen Top-3 (tsekkaa kuvaukset alta):

Kuunsillanpuisto

Vihiluodon leikkipuisto

Niittypuisto

Ja sitten asiaan.

Heimo Kankaan puisto
Sulan maan aikana 2018 läpikotaisin remontoitu puisto on kuin eBay – käytettyä ja uutta sopuisasti rintarinnan. Ilmiölle on kelpo selitys: vanhan puiston toimivat vempeleet on kierrätetty uusien kavereiksi lapsia ilostuttamaan. Nostan ratkaisulle hattua. Enkä vähiten siksi, että sympaattinen ysärikiipeilyteline muistuttaa omasta lapsuudesta varmasti kuin Scooter nuoruuden parhaista vuosista. Toki vanhojen ja uusien laitteiden rinnakkaiselo antaa puistolle aivan omanlaisensa fiiliksenkin.

Tekemistä riittää hyvin. Heimo Kankaan puisto 2.0 on huomattavasti avarampi kuin ensimmäinen versio. Nykyversio on tuonut mukanaan myös hyvän valaistuksen.

Einarintien leikkipuisto
Kauttaaltaan hiekkapohjainen leikkikenttä on niin pieni, että piti oikein tarkistaa, että sitä ei ole rakennettu hiekkalaatikon sisään. Ei, ei ole, sillä alueelta löytyy kiikkujen, liukumäen ja kiipeilytelineen lisäksi hiekkalaatikko.

Eteläpellon puisto
Tämä on jotenkin hyvän mielen puisto. Fiilikseen lienevät syynä avara maisema, pieni tekokumpuilevuus ja koko puiston sijoittaminen hiekkapohjalle. Laitteetkin poikkeavat jonkin verran totutuista olematta kuitenkaan Picassoja Järnefelttien maailmassa.

Ilonpilke
Pieni peruspuisto, jonka kalustuksesta näkee, että energioiden purkupaikka on uusi (valmistunut kesällä 2015). Miniatyyrimäisen liukumäen lisäksi hämähäkkikeinu, pieni jousikeinu, hiekkis ja moderni made in Finland -kiipeilyteline. Niin ja ihmeelliset pompputyynyt, jotka pilkistävät maasta kuin nännit rinnasta. Samassa yhteydessä niin sanottu lähiliikuntapaikka.

Kiiespuisto

Puistoon saapuessa ensivaikutelma on, että tämähän on pieni kuin suurkaupungin omakotitalotontti. Tunne menee ohi, kun huomaa, että puistoon johtavan polun toisellakin puolella on härveleitä. Pienenä sivumausteena staattinen auto -puistoväline, joka ei kuitenkaan ilahduta lapsia kauempaa kuin pyörän venttiilin auki ruuvaamisesta johtuva ilman suhina. Mäkeen rakennettu liukkari on hieno ja harvinaisen turvallinen ratkaisu.

Kokkopuisto
Mukava, metsäinen energianpurkamisalue, jossa on lapsia kovasti miellyttävä iso töyssyliukumäki, joka on rakennettu ovelasti mäkeen. Turvallinen paikka. Autotiet kaukana, eikä kevyttä liikennettäkään käytännössä ole mailla halmeilla. Tilaa on eli Oulun murteella “lääniä piisaa”. Vieressä myös lähiliikuntapaikka.

Kotipesä
Puisto, joka nimettiin uudelleen kesällä 2015, kun Kempeleen miestenkin joukkue nousi viimein Superiin? No tuskin, mutta kyllä nimi pesäpallopitäjään sopii (oikeasti nimi juontanee siihen, että samalla kohtaa on aikanaan ollut pesäpallokenttä). Puisto on paikkakunnan ydinkeskustan leikkikenttä. Kalusteet Kompan-jättiläiseltä ja osa ns. kaupunkimallia eli käytännössä kokonaan metallista tehtyjä. Peruspuisto, jossa on helppo piipahtaa, kun hakee passin Ärrältä tai Pirkan Supermarketista. Vieressä toinen pesä, Club Karhunpesä, jossa äänekäs ja vilkas toiminta ajoittuu viikonloppuiltoihin.

Kuovin puisto
Peruspuisto sillä erotuksella, että keskellä on kiipeilypyramidi. Ja vieläpä sellainen pyramidi, johon jo kolme-nelivuotias pystyy kiipeämään. Liukumäen yhteydessä on myös pientä kiipeiltävää ja mukava “laavu” junioreille leikkimistä varten.

Kuunsillanpuisto
Lokakuussa 2016 avattu puisto pomppaa pinnistelemättä Kempeleen puistojen TOP-3:een. Ainakin kolme vermettä, joita on muista kunnan puistoista turha etsiä: vapaasti pyörivä hämähäkkikeinu, aikuisen ja lapsen yhteiseen kiikkumiseen tarkoitettu Tango-keinu sekä vaijeriliukumäen jossain määrin epäonnistunut kilpailija eli torniköysirata. Valaistusta puistosta enemmän omassa blogauksessaan.

Liikennepuisto
Nimensä mukaisesti liikennepuisto, mutta puiston päädyssä on ihan ok leikkikenttä, joka on avoinna silloinkin kun liikennepuiston kaupunki nukkuu. Erikoisuutena pyöreä häkki, jota ei ole tarkoitettu junioreiden jonojärjestyksen ratkomispaikaksi, vaan lajille, jota kutsutaan panna-jalkapalloksi.

Liisankujan puisto
Kempeleen puistoista TOP-3 bubbling under -osastoa. Uusittu 2012-2013. Ja sen huomaa. Uutuuden tuoksu on pois, mutta käytännössä puisto on vasta sisäänajettu. Pirteänä poikkeuksena kamat eivät olekaan Hagsia tai Lappsettia, vaan Puuhaa. Sijaitsee aukealla paikalla, johon aurinko pääsee hyvin paistamaan. Erikoisuutena ihmeellinen neliketjuinen nytkyttelykeinu, jonka perimmäinen tarkoitus lienee vain herättää kummastusta. Tämä on Kempeleen leikkipuistoista lähinnä ostoskeskus Zeppeliniä, matkaa on kuutisensataa metriä.

Linnalammen leikkipuisto
Lähes uutuuttaan hohtava puisto ovelassa paikassa: vieressä on varsin nätti Linnalammen ympäristö. Paikka on suojainen ja rauhallinen. Puisto itsessään edustaa perusleikkikenttien prototyyppiä: jousikeinut, keinut, pieni karuselli ja kiipeilyn sekä liukumäen yhdistävä härveli. Pohja on monista muista puistoista poiketen kuorikatetta.

Linnalähteen leikkipuisto
Puiston erikoisuutena on vinoon asennettu iso pyörivä rengas, jossa voi siis kävellä päällä renkaan pyöriessä. Tässä viihtyy aikuinenkin. Ja varomaton aikuinen taittaa koipensa. Toinen erikoisuus on liukumäen yhteydessä oleva kesäaikaan toimiva “ääniboxi”. Kun laatikon päällä hyppii, sielä kuuluu töräyksiä, tuuttauksia, pärähdyksiä, linnunlaulua ja vaikka mitä. Jopa enemmän kuin radion luontoillassa. Läheiseltä mäen nyppylältä löytyy lisäksi isommillekin sopiva kiipeilyverkkopyramidi, jonka nuoriso omii iltaisin.

Lukkarin puustelli
Vuonna 2014 uudistettu tilava puisto, jossa viihtyvät myös perhepäiväryhmät. Vermeitä on moneen makuun ja ne ovat siis uusia. Vieressä sijaitsee lähiliikuntapaikka, jossa aikuinenkin saa veren kiertämään muutenkin kuin tenavia kiipeilytelineessä auttamalla. Ikävä kyllä lähiliikuntapaikka on sen verran syrjässä puistosta, että omien kullannuppujen seuraaminen ei onnistu jumpaten. Kuului aikoinaan tämän blogin Top3:een.

Marjasuontien leikkipuisto
Puistojen makaronijauhelihalaatikkoa – toimivaa perussettiä ilman krumeluureja. Sijaitsee ihan Köykkyrin hiihtokeskuksen vieressä eli muu perhe voi hengailla täälläkin, kun äiti/isä osallistuu vaikkapa Nuts Köykkyri pre-Xmas uphill raceen.

Metsärinteen puisto
Perinteinen ja mukava. Liukumäki on puiston kokoon nähden iso, mutta portaat ovat hieman vaaralliset yksinkertaisine kaiteineen! Lähialueelle nousee uusia komeita taloja kuin kastematoja sateiselle tielle. Jos veikata pitäisi, niin tämä puisto kokee uuden nousun lähivuosina.

Niittypuisto
Pari vuotta sitten uusittu puisto on ehdottomasti yksi Kempeleen parhaista ja paras Nelostien länsipuolella. Modernit, monipuoliset rakennelmat ja siisti yleisilme. Tällainen leikkipuisto voisi olla asuntomessualueella. Varsin suosittu paikka. Merkittävänä extrana vaijeriliukumäki puiston vieressä.

Paiturin leikkipuisto
Puisto oli remontissa kesän ja syksyn 2018, eikä ruljanssi todellakaan ollut pientä pintaremonttia -tyyppinen. Lopputulos taitaa olla yhtä vermettä vaille uusilla kalusteilla koottu temmellysalue, joka on visuaalisesti ehdottomasti yksi Kempeleen tyylikkäimmistä. Erikoismaininnan ansaitsevat kokonaisen pienen perheen yhtäaikaiseen hurvitteluun soveltuva riippukeinu ja paikkakunnan ainoa leveä liukumäki, johon siis mahtuu kaksi taaperoa laskemaan rinnakkain. Puistossa on myös yhden lapsen istuttava karuselli, joka saa lapset hihkumaan ja vanhemmat voimaan pahoin jo pelkällä toimintaperiaatteellaan.

Pohjanpalon leikkipuisto
Old school -leikkipuisto. Kaikki kuitenkin kunnossa. Tämä on kuin Nokia 3110. Aikanaan moderni, mutta edelleen toimiva. Nykyään kuitenkin harvinainen, koska tekniikka on mennyt eteenpäin. Puisto on saattohoidossa eli sen vermeitä ei enää korjata, vaan rikkimenneet poistetaan. Syynä hieman etelämmäksi 2016 syksyllä valmistunut Kuunsillanpuisto.

Ransatien leikkipuisto
Jos tämä puisto olisi ihminen, se olisi vastikään juhlinut täysi-ikäisyyttä. Juhliin olisi mahtunut hyvin väkeä, sillä paikka on avara ja härvelit etäällä toisistaan. Vain parin keihäänheiton päässä on toinen ihan ok -tyyppinen puisto eli Kokkopuisto.

Riihitien leikkipuisto
Pieni ja selkeästi vähällä käytöllä oleva puisto. Sijaitsee todella rauhallisesti asutuksen keskellä ja kentälle johtaa vain yksi polku. Kiikut, jousikiikku, hiekkalaatikko ja liukumäki/kiipeilyteline-symbioosi.

Rinnepolun leikkipuisto
Vanhan asutusalueen keskellä vanha, yksinkertainen puisto. Lienee kuitenkin Kempeleen ainoa, jossa voi siirtää nälkää pöydän äärellä syömällä! Miljöö on mukava, eikä kävijöitä jäljistä päätellen ole haitaksi saakka.

Rytitien leikkipuisto
Puisto, josta tulee väkisin mieleen tanssilava! Keskellä on iso tyhjä tila, laitoja kiertää penkkien sijaan vempaimet. Portin läheltä löytyy jopa ajansaatossa ränsistynyt koppi, josta ei kuitenkaan myydä humppalippuja, vaan kyseessä on perhepäivähoitajien taukotupa. Puisto lienee ajalta, jolloin lavatanssit olivat vielä suhteellisen in. Vermeitä on kuitenkin vuosien varrella selkeästi uudistettu.

Röllipuisto
Puisto vuosimallia 2015 ja vieläpä loppuvuodesta rekisteröity. Hieno, avara ja valaistu. Poika kommentoi puiston ykköslaitetta sanoin “jäätävän mahtavaa” – kyseessä vaijeriliukumäki. Vermeet muutenkin pääasiassa pirteän erilaisia kunnan muihin puistoihin verrattuna. Kolkuttelee jatkuvasti TOP-3 -listan ovea.

Tämä ei ole liikennemerkkiin törmännyt vanha apulannan keskipakolevitin, vaan Röllipuiston “arvoitus”. Oikea vastaus arvoitukseen on “yllätyspallokori”: koriin heitetty pallo tulee alas milloin mistäkin putkesta ja juniorit saavat kiirehtiä ottamaan koppia. Kuvan pallo ei liity tapaukseen.

Sankarinpuisto

Juhannukseksi 2018 valmistunut puisto kolkuttelee TOP3:sta, mutta ei nouse sinne. Jostain syystä testiryhmän kaikki alle 150-senttiset ovat jokaisella vierailukerralla kyllästyneet tähän puistoon hämmentävän nopeasti. En tiedä miksi, sillä periaatteessa kaikki on kunnossa ja modernia. Kalustona hiekkiksen ja kiikkujen lisäksi parikin erilaista liukkarin ja kiipilytelineen yhdistelmää. Lisäksi pieni karuselli, tasapainoilurata ja pari peliä. Avara ja aurinkoinen sijainti.

Tiilimestarinrinne
Old school -osastoa. Varustukseltaan niukka. Pohja on kauttaaltaan pehmeää hiekkaa ja vieressä olevassa kangasmetsässä risteilee paljon polkuja jotka houkuttelevat lasta juoksemaan/karkaamaan. Puisto on saattohoidossa eli sen vermeitä ei enää korjata, vaan rikkimenneet poistetaan. Syynä hieman pohjoisemmaksi 2016 syksyllä valmistunut Kuunsillanpuisto.

Tuomitien leikkipuisto
Muistan sen riemun, kun saimme 80-luvun lopussa ala-asteen pihalle kiipeilytelineen. Se näytti juuri samalta kuin tämän puiston kiintokalusteet! Ja samaa ikäluokka ne lienevätkin. Lisäksi puiston katalogissa on vain kolme tuotetta: kiikut, liukkari ja hiekkis.

Uutelantien leikkipuisto
Kuin edelleen aktiivisessa käytössä oleva 80-luvulla tehty auto. Saisi jo museokilpiin, mutta kun jatkuvalla hoidolla isommat viat on saatu pidettyä pois, niin miksipä hylätä? Liukumäki, hieman nuupahtanut kiipeilyteline, hiekkis ja kiikut. Selkeästi vähäisellä käytöllä nykyään. Sijainti kiva.

Vesitien leikkipuisto
Uff. Puisto ajalta, jolloin miehet olivat rautaa ja laivat puuta. Miljöö on kuitenkin kivaa havukangasta.

Vihiluodon leikkipuisto
Syksyllä 2019 uudistettuna avattu puisto on kuin ruotsinlaivan buffet: paljon tuttua, mutta myös hieman harvinaisempia herkkuja. Sellaisia, joiden takia kannattaa jo vähän matkustaakin. Harvinaisten herkkujen kategoriaan kuuluu esimerkiksi puinen tasapainorata, jonka toteutus tuo mieleen Keski-Euroopan leikkipuistot.

Avara ja aurinkoinen Vihiluodon leikkipuisto syrjäytti uudistettuna Linnalähteen puiston Kempeleen leikkipuistojen Top-3:sta.

Vihikarissa pistäytyessä voi käydä ihailemassa myös merta, sillä rantaan (jossa on myös luontopolku) on vain parisataa metriä. Melkein yhtä lähellä on sydämen kierroslukumittareita valmistavan Polarin päämaja, jonka pihalla on hieno Lasse Virenin 5000 metrin olympiajuoksua kuvaava Eino Romppaisen veistos “The last meter”.

Aiheeseen liittyvää:

* Pöllökankaan koulun pihassa Oulussa on Kompanin Icon-sarjan kiipeilyteline, jota kuvailisin elektroniikkapelin ja kiipeilytelineen yhdistelmäksi.

* Oulun puolella Hupisaaret tarjoavat kesällä lapsiperheelle vaikka ja mitä. Myös mainion leikkipuiston.

* Otetaan hiekkalelut mukaan -blogi listaa ja arvioi Oulun puistoja kattavasti.

ps. Isäkuukausien Facebookissa ja Instagramissa Kempeleen puistot vilahtelevat varsinkin sulan maan aikaan tuon tuosta. Tule mukaan!

Muutoshistoria:

28.5.2018 lisätty kuvia Linnalähteeltä, Röllistä ja Linnalammelta. Päivitetty Linnalammen kuvausta.

1.6.2018 lisätty yleiskuva Liisankujan puistosta.

4.6.2018 lisätty kuva Vihiluodon puistosta.

6.6.2018 Lisätty maininta, että Heimo Kankaan puisto on toistaiseksi kiinni remontin takia.

3.8.2018 Lisätty kuva Lukkarinpuustellista.

19.8.2018 Lisätty kuvat Metsärinteeltä ja Uutelantieltä.

26.10.2018 Lisätty arvio ja kuvia Sankarinpuistosta sekä kuva Liikennepuistosta.

1.11.2018 Päivitetty Heimo Kankaan puiston kuvaus ja kuvat.

2.11.2018 Lisätty kuva Einarintien puistosta.

3.11.2018 Päivitetty Paiturin puiston tiedot peruskorjauksen jäljiltä.

27.4.2019 Lisätty kuva Niittypuistosta.

30.8.2019 Lisätty kuva Rytitieltä.

22.9.2019 Eteläpellontien puiston kuva lisätty.

7.4.2020 Vihiluodon arvio ja kuvat päivitetty. Samalla lisätty Vihiluoto Kempeleen Top-3 -puistoihin Linnalähteen tilalle.

0 thoughts on “Kempeleen leikkipuistot arvioituina”

 1. Köykkyrin mäen juurella on myös yksi pieni leikkipuisto. Sitäpä ei jostain syystä kartallekaan ole merkitty. Puistossa on samanlainen lähinnä kiipeilyyn ja rimpuiluun tarkoitettu hökötys kuin Liikennepuiston leikkipaikallakin. Lisäaktiviteettina Köykkyrin puistossa tietysti voi mainita viuhuvien frisbeekiekkojen väistelyn. Kiitos tästä listasta, nytpä on muutama uusi puisto missä täytyy ehdottomasti vierailla kun sopiva sauma tulee!

  • Niinhän siellä on, mutta ei tosiaan mainita kunnan leikkipuistoluettelossa. Olen ajatellut, että ehkä se on enemmän “lähiliikuntapaikka” kuin leikkikenttä. Ainakin meillä tenavat kyllä tykkäävät siitä, kuten koko Köykkyrin alueesta.

   Onpa erinomaisen mukava lukea, että lista tarjosi uusia ideoita käyntikohteiksi.

   Mukavaa kesää perheellenne!

 2. Kiitos oman kunnan leikkipuistojen esittelystä. Harmillisesti omat ipanat viihtyy enää kavereiden kanssa puistossa, jos edes enää sinne menevät. Minulle nämä puistot ovat tosiaan tuttuja old-school-hengessä. Kokkokankaan puistot ovat lähimmät. Melkein tekis mieli ottaa lainalapsi ja lähteä puistoilemaan!

 3. Kiitos hyvästä arvioinnista, joskus naapurikunnasta Kempeleenkin puistoissa vieraillaan. Mutta missä sijaitsee tuo TOP Kolmossessa oleva Niittypuisto? Sitä ei googlekartoista löydy,

Leave a Comment