Lapsemme ei juonut vuosiin lainkaan maitoa

90-luvun klassikkomainoksessa muunkin-kuin-elämän karaisema mies seisoo halppispizzerian edessä ja toteaa: “En ole koskaan juonut maitoa – enkä juo!”

Mainos on pompaillut mieleeni, sillä esikoisemme ei ole vuosikausiin koskenut maitoon, jogurttiin tai piimään. Ei edes sillä kuuluisalla pitkällä tikulla.

Taaperona hän kyllä joi maitoa. Suunnilleen parin vuoden iässä suhde valkoisiin kuitenkin muuttui kertaheitolla. Maidon juonti loppui yhtä nopeasti kuin isällään verkkareiden käyttäminen kouluhousuina yläasteen alkaessa.

Olemme olleet vaimon (ja neuvolahenkilöstön) kanssa maidottomuudesta hieman huolissamme: Saako lapsi tarpeeksi kalkkia? Miten luut kehittyvät? Ei kai lapsesta vain tule mainoksen mukaista hamppia, koska hän ei juo maitoa?

On maitoa hänelle tarjottu vuosien saatossa. On kokeiltu palkitsemista. Ehkä vähän uhkailuakin. On puhuttu “järkeä”. Mutta ei, juoksevat maitotuotteet ovat selvästi suorastaan etoneet häntä.

Niinpä lapsi ei ole maitoa juonut, vaan kalsium on kertynyt pääasiassa juustosta ja tableteista.

Jos nyt kuitenkin…

Esikoisen maidottomuus on ollut yksi syy, miksi meillä syödään iltapalaksi aina maitoon tehtyä puuroa. Siinä poitsikin on saanut puolitoista desiä kalsiuminlähdettä.

Toinen syy puuron suosimiseen ovat sen päälle laitettavat suomalaiset marjat. Mutta niiden herkullisuudesta huolimatta tenavat ovat ajoittain vihjailleet, että illalla maistuisi muukin kuin puuro.

Olen vastannut jo vuosia, että iltapalaa monipuolistetaan, jos vanhin jannu alkaa juoda lasillisen maitoa iltaisin. Vastaus on ollut aina kipakka: “Ei käy!”

Val(i)oa maitotunnelin päässä. Tai pikemminkin maidottomuustunnelin päässä.

Mutta! Ennen koronakurimusta olimme poitsin kanssa uimahallissa. Kotimatkalla lapsi sanoi yhtäkkiä: “Mitä jos kuitenkin alkaisin juomaan maitoa?”

Ja niin hän alkoi. Ilalla lasillisen. Seuraavana ehtoona seuraavan. Kolmantena päivänä lapsi soitti isovanhemmilleen kertoakseen: “Minä olen alkanut juomaan maitoa!”

Tällainenkin lause keittössämme on entisen totaalikieltäytyjän suusta jo kuultu: “Kylmä maito on oikeastaan aika hyvää!”

Jos lapsestamme tulee karhea kuin Valion 90-luvun mainoksen miehestä, sitä ei voi enää laittaa maidon juomattomuuden piikkiin. Hyvä niin!

Leave a Comment