Terveysvakuutus vai ei? 311 mielipidettä ja perustelua yhteenkoottuna

Maksaako satoja euroja lasten terveysvakuutuksista vai ei? Aihe askarruttaa muitakin kuin meidän perhettämme. Tällainen johtopäätös on helppo tehdä viikko sitten julkaisemani ”Irtisanoimme lasten terveysvakuutukset – säästö 700 euroa” -blogauksen jälkimaininkien perusteella.

Kirjoitus nosti Isäkuukausien mittakaavassa täysin ennennäkemättömän keskustelupuhurin. Myönnän, että läheskään kaikkia näkökulmia emme osanneet vaimon kanssa ratkaisua tehdessämme pohtia. Siksi keräsin tähän postaukseen kaikki edellisen kirjoituksen jälkikeskusteluista löytämäni argumentit. Niin puolesta kuin vastaankin.

Ehdottomasti käytetyin perustelu löytyi peruutuspeilistä. On oltu pääosin terveinä tai sitten ei. ”Täyskaskosta” tuntee maksaneensa turhaan tai sitten se tuntuu maksaneen itsensä moninkertaisesti takaisin. Taaksepäin katsominen on kuitenkin puujaloilla horjuva perustelu. Käytimme sitä kyllä itsekin. Mennyt ja tuleva eivät välttämättä korreloi keskenään.

Lähes yhtä yleinen perustelu on julkisen sairaanhoidon taso. Jos joutuu kärvistelemään itkuisen lapsen kanssa viisi tuntia yhteispäivystyksen jonossa, lienee vakuutusmyyjällä melko hedelmällinen maaperä tuote-esittelylle. Monella on kuitenkin myös julkisesta pelkkää hyvää sanottavanaan. Eivätkä kaikki anna yksityisellekään pelkkiä ysejä ja kymppejä. Asuinpaikka sekä hoitohenkilökunnan ammattitaito ja työmotivaatio ovat ratkaisevassa osassa.

Hieman harvemmin vastaantulevia näkökulmia terveysvakuutuksiin

·         Terveysvakuutus saattaa laskea lääkäriinlähtökynnyksen liiankin alas.

·         Jos lapset alkavat urheilla, terveysvakuutuksen ottamista kannattaa pähkäillä uusista lähtökohdista. Vakuutusehdoissa saattaa kuitenkin olla rajoituksia vakavamieliseen urheiluun liittyen. Itse tarkistaisin tällaisessa tapauksessa myös lajilisenssin vakuutusturvan.

·         Vakuutuksen vuosimaksun ja vuosittaisen omavastuun hinnalla käy useamman kerran perusreissun yksityisellä lääkäriasemalla. Toisaalta, jos jotain isompaa sattuu, yhden yksityislääkärin tekemän operaation hinta voi olla enemmän kuin vakuutuksen kymmenen vuoden hintalappu.

·         Vakuutuksiin liittyy usein kertakorvaus pitkäaikaissairauteen liittyen. Jos lapselle puhkeaa vaikkapa ykköstyypin diabetes, vakuutusyhtiö voi maksaa kertakorvauksen ”haitasta”.

·         Jos vakuutuksen vuosimaksu tuntuu kalliilta, niin ainakin joidenkin yhtiöiden vakuutuksissa sitä voi pienentää vuosittaista omavastuuta korottamalla.

·         Jos vakuutussopimukseen taiteilee allekirjoituksensa lapsen ollessa jo X vuotta, sen ulkopuolelle jätetään aikaisemmin sairastetut taudit ja olemassaolevat pitkäaikaisvaivat.

·         Hoito maksaa myös julkisella puolella ja vakuutus korvaa toki nekin. Verovaroin kustannetussa hoidossa on kuitenkin yleensä jonkinlainen vuosittainen maksukatto.

·         ”En halua tukea yksityistä lääkäribisnestä.”

·         Pienemmillä paikkakunnilla yksityinen lääkäri saattaa olla huomattavasti kauempana kuin julkinen. Toisaalta on paikkakuntia, joissa lääkärin käynti paikkakunnalla on lähes paikallislehden uutiskynnyksen ylittävä asia.

·         Vakuutuksen hinta vaihtelee merkittävästi sen mukaan, montaako sormea lapsi voi näyttää ikää kysyttäessä. Kerran kalliiksi tai halvaksi todettu vakuutus ei välttämättä sitä olekaan viiden vuoden kuluttua.

·         ”Harkitsemme, että lapsen oppiessa paremmin puhumaan ja kertomaan tilanteestaan, voisi vakuutuksesta luopua.”

·         Vakuutusehdot kannattaa lukea tarkkaan. Tekeepä päätöstä kumpaan suuntaan tahansa.

·         Terveysvakuutus on kuin ”backup”, jonka turvin pääsee tarvittaessa valitsemaan parhaan mahdollisen hoidon.

Monessa kommentissa muistutettiin myös siitä, että tapaturmavakuutuksen voi ottaa, vaikka terveysvakuutusta ei olisikaan.

Mielenkiintoisia aikoja eletään myös, jos sote-uudistus kauhoineen joskus tämän keitoksen saavuttaa.

Ps. Mielestäni terveysvakuutuksen ja ajoneuvon kaskovakuutuksen vertaaminen ei ole oikein. Jos kaskoa ei ole, omista virheistä johtuvia lommoja ei korjata kenenkään muun piikkiin. Mutta ilman terveysvakuutustakin saa kyllä yhteisesti kustannettua hoitoa.

Tämän blogauksen oivallukset on koottu yhteensä 311 eri kommentista edellisen vakuutuspostauksen perässä, Isäkuukausien, Meidän perheen, Vauvan sekä Lapset ja raha -blogin Facebook-sivuilla ja muutamassa suljetussa Facebook-ryhmässä.

Leave a Comment