Vinkeää juhannusta!

Olenko se vain minä, jota syyskuun puolivälissä alkava jouluhössötys ärsyttää? Jouluvalot naapurustossa – check, joululahjavinkit netissä – check, työtoverin joulunviettosuunnitelmat – check, glögiä ja kynttilöitä henkivät kuvat somessa – check, joulujuomat marketissa – check…

Haloo – nyt on syyskuu!

Ihan vain kertauksen vuoksi: syyskuun jälkeen tulee lokakuu, sitten marraskuu ja lopuksi joulukuu. Joulu on siellä joulukuun loppupuolella. Vaan eipä sillä tarkalla ajankohdalla taida olla väliä nyt hössötyksen aloittaville. Ei kai juhla tunnu miltään, jos sitä viettää 25 % vuodesta?

Jouluun on siis aikaa vain aavistuksen pyöristäen neljännesvuosi, mutta se ei näytä estävän joulun aloittamista. Minulla menee tunteisiin, kuten tarkkaavainen lukija on saattanut hienoisesti havaita tästä tekstistä.

Miksi käytän aikaani aiheesta kirjoittamiseen? Syitä on kolme. En ensinnäkään jaksaisi sitä, että lapset alkavat meuhkata lahjatoiveistaan ja jouluodotuksistaan jo nyt. Syyskuun ja joulun väliin mahtuu paljon kivoja juttuja, joiden varpaille liian aikaisin alkava joulutouhotus astuu.

Toisekseen joulu on minulle tärkeä juhla. En haluaisi, että sen merkitys annetaan inflaation nakerrettavaksi nostamalla joulun ulkoiset merkit esiin ennen kuin lehdet ehtivät pudota puista. Kolmas syy on joulustressi, jota niin moni adventtiaikana valittaa. Onko ihme, että kahden päivän juhlasta tulee stressi, jos siihen ladataan odotuksia kolme kuukautta? Aika on jota kuinkin yhtä pitkä kuin ylioppilaskirjoituksista lakkiaisiin!

Hetkeen tarttumisesta puhutaan paljon. Kokemuksieni mukaan myös moni joululla syyskuussa fiilistelevä kuuluu tähän carpe diem -haihattelukuntaan. Mitä jos ihailtaisiin nyt ruskaa? Mitä jos nauttisimme pimeistä illoista vaikkapa pimeäpiilosta leikkien? Mitä jos keskittyisimme vielä pari kuukautta arkeen?

Siltä varalta, että olen ihan väärässä ja juhlapäiviä kuuluu hehkuttaa niin etukenossa, että nokka viistää maata: haluan toivottaa hyvää ja vinkeää juhannusta sinulle lukijani! Muistetaan olla varovaisia juhannussaunasta uimaan hypätessä. Ja niin – kauppojen liukuovet jumittuvat aattona heti puolen päivän jälkeen.

Leave a Comment