Hupisaaret – kesäpäivän paras osoite Oulussa

On paikkoja. Ja sitten on Paikkoja, paikkoja isolla peellä. Usein paikka, joka lasten mielestä tulisi kirjoittaa isolla, ei ole ison peen arvoinen aikuisten mielestä. Ja toisinpäin. Varsinkin kun puhutaan mestasta, jonka rajalla ei tarvitse pelata korttia tai sujauttaa seteliä luukusta sisään.

Oulussa on muutamia ilmaisia Paikkoja, jotka kolahtavat sekä lapsille että aikuisille. Yksi tällainen on Hupisaaret kesällä.

Hupisaarten puistoalue on laaja saarien sisarusparven muodostama kokonaisuus. Komea. Kaunis. Monipuolinen. Huumaavan vihreä. Rikkonainen. Vesistöinen. Ja sopivan sokkeloinen niin, että isompi ja pienempi tutkimusmatkailija viihtyy. Jos vielä ei käynyt selväksi, niin väännetään vielä rautakangesta: valkoisten siltojen toisiinsa kytkemiltä saarilta löytyy kaikki, mitä hyvältä puistolta vaaditaan.

Hupisaarten leikkipuisto

Lapsiperheen kannalta puiston ykköspaikka on Kiikkusaari, jossa sijaitsee Oulun paras leikkikenttä, kahvila, saniteetit Alaköökissä, ranta suihkulähdenäkymineen, mahtava kiipeilypuu, tarpeeksi puistonpenkkejä, kasvihuone ja paljon puutarhamaista kasvillisuutta. Eläimiäkin saarella on: vesilintuja, oravia ja isän (kesäajan) suosikkieläin pingviini omassa kopissaan. Väärin ymmärrysten välttämiseksi sanottakoon, että lintuja ei saa ruokkia, mutta pingviini ruokkii jäätelönnälkää.

Yksi leikkikentän vetonauloista on iso kiipeilyverme, jossa on myös lapsien suuresti arvostama “hissi”, jolla voi laskeutua ylhäältä alas. Vain, jotta voi kiivetä uudelleen ylös hissijonoon.
Oulun leikkipuistojen suurin liukumäki? Luultavasti ainakin laskupinta-alan perusteella, sillä mäkeen mahtuu kolmekin tenavaa vierekkäin. Lakki ei aina pysy päässä vauhdeissa.
Yksi leikkikentän kivoista yksityiskohdista: astetta järeämmät rummut!
Kiikkukaruselli näyttää olevan paitsi lasten, myös teinien lempipaikka. Aikuinenkin viihtyy niin, että seuraavana päivänä saa voivotella (jos kehtaa) sisäreisien kipeytyneen leikkipuistolaitteessa.

Hupisaarilla on myös esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan museo. Alueen pohjoispäädyssä on patosilta, jolta aukeavaa jokinäkymää jaksaa katsella.

Jos piipahdat turistina Hupisaarilla, niin kannattaa tutustua myös puiston lähellä oleviin komeisiin rakennuksiin, joista Oulun kaupungin puistoesite lavertelee näin: “Puiston eteläpuolella on kaupungin vanha monumentaalikeskus eli lääninhallitus, entinen maanmittauskonttori, Oulun lyseo ja tuomiokirkko. Oulujoen Merikoskeen rakennettiin pato ja voimalaitos 1940-luvulla. Puiston itäpuolella oli teollisuusalue, jota hallitsi pitkään Åströmien perustama Pohjoismaiden suurin nahkatehdas. Nykyään täällä on muun muassa Taidemuseo.“

Aika harva leikkipuisto on näin nätissä miljöössä.

2 thoughts on “Hupisaaret – kesäpäivän paras osoite Oulussa”

Leave a Comment