Kahdeksan helppoa pyöräilymokaa

1)Pyörän lukitseminen pelkästä renkaasta

Usein näkee oikeaoppisesti telineeseen kiinni lukittuja pyöriä, jotka on täysin käsittämättömästi lukittu pelkästään renkaasta. Ei siis ihme, että silloin tällöin näkee myös pelkkiä telineeseen lukittuja renkaita. Muu pyörä on vohkittu. Renkaan irrottamiseen ei välttämättä tarvita mitään työkaluja ja aikaakin vain puoli minuuttia.

2)Valotta fillarointi ilta-/aamuhämärissä

Tiedän omakohtaisesti, että varsinkin syksyllä valon käyttäminen on helppo unohtaa, koska hämärässä näkee vielä hyvin. Vaikka lukea. Ongelma ei olekaan, ettei itse näkisi liikennettä, vaan se, ettei muu liikenne näe valotonta pyöräilijää. Onneksi asian ratkaiseminen on helppoa, nopeaa ja halpaa.

3)Jalkajarrullinen pyörä

Kyllä – luit oikein. Jalkajarrut ovat suorastaan vaaralliset. Ne ovat tehokkaat vain kampien ollessa vaakasuorassa. Käsillä on myös paljon helpompi annostella voimaa. Käsijarrujen puolesta puhuu vielä viisi muutakin syytä.

4)Suojatielle ajaminen niin kuin pyöräilijällä olisi aina etuajo-oikeus

Olohuoneestamme näkee suojatielle, joka risteää ajoradan kanssa. Paikka on vaarallinen, sillä toiseen suuntaan näkyvyys on täysi nolla. Kauhistelen päivittäin, miten lapset ja aikuiset ajavat kyseiselle suojatielle täyttä vauhtia, vaikka heillä on yksiselitteisesti väistämisvelvollisuus. Jälleen tunnustus: vaikka pyöräilen paljon, en osaa kaikkia risteyssääntöjä. Niitä voi kerrata vaikka täältä.

5)Kypärän säilyttäminen ohjaustangossa tai satulalla

Kun kypärä putoaa ohjaustangosta, penkiltä tai tarakalta, se ei välttämättä mene rikki. Jokainen isku kuitenkin heikentää suojavarustetta. Ja mikä pahinta: näitä mikrovaurioita ei näe, vaikka syynäisi kypäräänsä kuin lapsen hiuksia täiepidemian aikaan.

6)Löysälle jäävä kypärän remmi

Remmin ja leuan väliin saisi mahtua vain kaksi sormea. Muuten potalla on riski lentää pois päästä muutamia satoja millisekunteja ennen kuin sitä todella tarvittaisiin.

7)Kännyköinti fillaroidessa

Esikoinen kertoi koulusta tullessaan näin: “Jotkut isommat pojat olivat aika typeriä. He pelasivat pyöräillessään kännykkäpeliä, johon tarvitsee molemmat kädet. Ajoivat siis käsittä.” Itse olen niin konservatiivinen, että vaikka puhelinta käyttäisi pyöräillessään vain yhdellä kädellä, on aika typerä.

8)Pyörän peseminen painepesurilla

Likahan sillä toki lähtee. Samalla vesi painuu kuitenkin paineella laakereihin. Kohta onkin väljää siellä ja väljää täällä kuin tekoniveliä asentavalla klinikalla.

Lue myös muita Isäkuukausien pyöräilyjuttuja:

Onko laatikkopyörästä perheen kakkosautoksi?

Paluu peräpyöräilyn ihanaan maailmaan

Millainen on hyvä lapsen polkupyörä?

Tärkeimmät säännöt pyöräilemään oppineelle

Croozailua – polkupyörän peräkärryn plussat ja miinukset

Leave a Comment