Kolme turvaistuinta takapenkille – osa 2

Kierrettiin päivä autokauppoja vaimon kanssa. Lähtökohdan tiivistimme edellisen postauksen lopussa esitetystä lauseeseen: “Farmari, jossa kolmet Isofixit takapenkillä.” Voimalinjaa voisi sitten miettiä, kunhan sopiva automalli löytyisi.

Aluksi mittasin nykyisen Pirkka-Volkkarimme (toisen sukupolven farmari Octavia) reunimmaisten Isofixien väliin jäävän tilan: 42 cm. Penkkejä mittailemalla kävi ilmi, että tilaa pitäisi olla noin 15 cm enemmän, jotta homma onnistuisi. Ja sitten pitäisi olla ne kolmannet Isofixit.

Olemme olleet merkkiin tyytyväisiä, joten marssimme ensiksi automme isoveljen takapenkille. Toisen sukupolven Superbin Isofixien väli oli itse asiassa sama kuin Octavissa. Oo – koo.

Ähisimme mittanauhan kanssa myös muutamassa muussa isoksi mieltämässämme farmarissa. Toyta Avensis (T27 eli kolmas sukupolvi) pysäytti mitan lukemiin 39 cm, samoin neljännen polven Ford Mondeo, Peugeot 407 jäi vielä senttiä kapeammaksi.

Tässä vaiheessa ajatukset alkoivat tummua. Marssimme siis farmareiden farmarin luo ja kaivoimme rullan esiin: Volvo V70 (kolmas sukupolvi) – 43 cm. Voi, voi, taitaa jäädä farmarihaave samaan koriin maailmanympäri matkan kanssa.

Mutta sitten poikkesimme seitsemälle rekisteröidyn Peugeot 308:n (ensimmäinen sukupolvi) takapenkillä. Mitta esiin. Lukema. Uusi mittaus. Lukema. Vielä kerran. Pakko se on uskoa: 56 cm! Ja ensimmäinen farmariauto, josta löytyi kolmet Isofixit takapenkiltä. Tässä on potentiaalia. Muun hyvän lisäksi takapenkki on jaettu tila-autoista tuttuun tapaan kolmeen osaan, joita voi erikseen hivuttaa edemmäs tai takemmas. Tällä järjestelyllä saa turvaistuinten hartialinjan eri kohtiin, joka vähentää tarvittavaa tilaa leveyssuunnassa. Tässä todella on potentiaalia!

Lavensimme katsontakantaa ja hikoilimme vielä tila-autojen takapenkeillä. Tämä piti tehdä pääosin silmät kiinni, niin rumia tila-autot ovat. Tällaisia tuloksia:

 • Toyota Corolla Verso, 2 * IF, 54 cm
 • Citroen C4 Grand Picasso (toinen sukupolvi), 3 * IF, 58 cm
 • Ford C-Max (2. sukupolvi), 2 * IF, 47 cm
 • Ford S-Max (1. sukupolvi), 3 * IF, 64 cm
 • Opel Zafira (3. sukupolvi), 2 * IF, 45 cm
 • Ford Galaxy (2. sukupolvi), 3 * IF, 64 cm
 • Kia Karens (3. sukupolvi), 2 * IF, 54 cm
 • Peugeot 5008, 3 * IF, 58 cm
 • Volkswagen Touran, 2 * IF, 58 cm
 • Opel Meriva (2. sukupolvi), 2 * IF, 46 cm
 • Renault Grand Scenic, 3 * IF, 54 cm

Tila-autojen vahvuus on tietysti myös se, että takapenkki liikkuu lähes poikkeuksetta kolmessa erillisessä osassa pituussuunnassa.

Lopuksi päätimme vielä kurkistaa citymaastureiden maailmaan, vaikka niissä takakontin kansi onkin vain ulkonäkösyistä. Kannen takan kun ei ole ollenkaan tavaratilaa. Mittasimme pränikän XC60 Volvon takapenkin. Siitä löytyi kahdet Isofixit ja niiden väliksi osoittautui 46 cm. Citymaasturit – ei jatkoon.

Summa summarum: kolme Isofixiä vierekkäin on kova vaatimus (vaikka eräs autokauppias toikin oman ammattitaitonsa esiin toteamalla, että nehän löytyy nykyään melkein autosta kuin autosta).

Päästötodistuksen saivat siis Peugeot 308, Peugeot 5008, Ford S-Max, Ford Galaxy, Renault Grand Scenic ja Citroen C4 grand Picasso. Rehellisesti sanoen niistä mikään ei ole kovin houkutteleva auto, mutta sillä ei taida tässä pelissä olla enää merkitystä. Huoh.

Edit: kaveri löysi tällaisen listan. Siitä innostuneena kävimme katsomassa Opel Insignian farkkua. Ehkä toivoa vielä olisi. No ei ole! Insigniassa on 2,5 Isofixiä takapenkillä. Toisessa laidassa ihan oikein, toisessa sisempi Isofix-lenkki on hieman tavallista leveämpi ja yhteinen keskipaikan kanssa. Siihen ei ole toivoakaan saada kahta istuinta rinnakkain, mutta takepenkin monikäyttöisyyttä ratkaisu lisää yhden tai kahden turvalaitteen tapauksessa.

Postaussarjan kolmas osa kertoo vielä valinnasta. Lopulta päädyimme Ford S-Maxiin. Kokemuksia siitä löytyy puolestaan tästä postauksesta.

Leave a Comment