Kymmenen perustelua, miksi Alpit on lapsiperheelle ykköskohde kesällä

Saksan Legolandista kertovassa postauksessa kerroin, että Alppien läheisyys oli yksi suurimmista syistä, miksi suuntasimme Saksaan Tanskan ikonisen Legolandin sijaan. Olimme vuoristossa nyt toista kertaa lasten kanssa ja olen valmis allekirjoittamaan väitteen, että ihminen voi lähteä Alpeilta, mutta Alpit ei lähde ihmisestä.

Kun on kerran päässyt nauttimaan kesäisistä Alpeista, sinne palaa takaisin. Tässä muutama perustelu. Havainnot perustuvat kokemuksiin Wilder Kaiserin ja Serfaus-Fiss-Ladis -kolmikon alueilta, eivätkä päde kaikkiin hissipaikkoihin. Edellä mainituissa keskuksissa on panostettu kesätoiminnassa nimenomaan lapsiperheisiin.

1. Alppien leikkialueet

Alppikylien leikkialueet ovat paljon isompia ja monipuolisempia kuin suomalaiset leikkipuistot. Yhdellä temmellyskentällä kuluttaa mukavasti puoli päivää tai jopa päivän.

Usein leikkipaikat on teemoitettu. Lähes poikkeuksetta alueiden yhteydestä löytyy saniteetit ja ravintola. Aikuinen arvostaa, että myös leikki-iän ohittaneiden viihtyvyyteen on panostettu: on päivänvarjoja, riippumattoja, pöytiä evästelyyn… Ja se mainittu ravintola.

Siinä mielessä leikkialueet ovat kuin suomalaisia leikkipuistoja, että niihin ei ole pääsymaksua. Useimmat tosin sijaitsevat hissien väli- tai yläasemien yhteydessä. Hissilippu on siis pääsylippu.

2. Maisemat

Lasten kanssa lomaillessa ei ole aikaa istua puolta tuntia kerrallaan ihastelemassa maisemaa. Mutta kyllä minä silti mieluummin paimennan katrastani lumihuippuisten vuorten kuin betonitalojen ympäröimänä.

3. Majoituksen hintaan sisältyy…

Wilder Kaiserissa (vuonna 2016) majoituksen hintaan sisältyi alueen kylien välisen julkisen liikenteen liput kaikille majoittujille. Kätevää vaikkapa siksi, että voi nousta yhdestä kylästä hissillä vuorelle, patikoida sopivan matkan, tulla hissillä alas toiseen kylään ja surauttaa lopuksi bussilla takaisin “kotiin”.

Serfaus-Fiss-Ladis -alueella majoituksen hintaan sisältyi paitsi julkisen liikenteen käyttö, myös hissiliput koko porukalle. Ja olisipa ilmaista lastenhoitoakin ollut tarjolla.

4. Edullisuus kesällä

Alpeilla ja Lapilla on yhteinen nimittäjä: aurinko kuohuu puuterilumen pinnalla vain lyhyen aikaa vuodesta. Tuon sesongin ulkopuolella on hiljaisempaa. Ja edullisempaa. Fississä yövyimme sataneliöisessä kämpässä, jossa oli kolme makuu- ja kylpyhuonetta sekä infrapunasauna. Hintaa hieman alle sata euroa yöltä. Sisältäen edellä mainitut hissi- ja bussiliput sekä lastenhoito-option.

5. Lämpötila on aina sopiva

Jos alhaalla laaksossa on vaikkapa 30 astetta, niin hissin väliaseman korkeudella voi olla 26 astetta ja yläasemalla 22 astetta. Valitse minkä verran haluat lämpöä ja nouse hissillä oikeaan korkeuteen.

6. Hissit sulkeutuvat jo alkuillasta

Perheemme ei liene ainoa, jonka rytmit pakkaavat siirtymään myöhemmälle ja myöhemmälle lomalla ja varsinkin lomareissulla. Kesäkaudella hissit menevät Alpeilla kiinni alkuillasta. Se pakottaa perheen pois vuorelta ja on aika hyvä takuu sille, että iltatoimiin tulee ryhdyttyä ennemmin kuin myöhemmin.

7. Hyvät mahdollisuudet ulkoiluun ja liikuntaan

Mainittujen leikkipaikkojen lisäksi kesäisillä Alpeilla on mahdollisuuksia monenmoiseen ulkoiluun. Pyöräilyn eri lajeihin ja patikointiin on luonnollisesti tarjolla vaativuudeltaan hyvin monenlaista reittiä.

Fississä teimme niin, että jäimme hissistä pois väliasemalla ja kävelimme leveää polkua rinteessä seuraavalle hissille. Nousu- tai laskumetrejä ei juurikaan kertynyt ja rattaissa matkustanut taapero oli mukana. Matkan varrella ihmettelimme maisemien lisäksi kukkia, eläimiä ja vuoripurosta juodun veden kylmyyttä.

Ei ihme, että laskin meidän olleen neljän ensimmäisen päivänä aikana ulkona yli 30 tuntia!

8. Sadepäivinäkin viihtyy

Ainakin Serfaus-Fiss-Ladis -alueella on panostettu myös perheiden sadepäiviin. Sisähuvipuiston lisäksi katon alla olisi voinut testata vaikkapa minigolf-taitojaan.

9. Vettäkin löytyy

Rantalomaa perustellaan usein veden läheisyydellä. Ihan ymmärrettävä perustelu. Rantahan kai tarkoittaa veden ja maan yhtymäkohtaa. Vettä taas pitää olla, koska lapsilla on loputon lotrausvietti.

Voi olla hieman yllättävää, mutta Alpeillakin pääsee läträämään. Järvet tarjoavat uintimahdollisuuksia, mutta lisäksi ylhäältä valuvista puroista on johdettu leikkialueille vettä jos jonkinmoisiin härveleihin. Lastemme suosikkeja ovat erilaiset kanavat, joissa vettä saa ohjattua eri reiteille sulkuja säätämällä.

10. Siisteys

Alpeilla ei näy roskia. Se ei ole yllätys. Sen sijaan yleisten tilojen siisteys saattaa yllättää ja nimenomaan positiivisesti. Vaikka olen hehkuttanut kesän road tripin bloggauksissa ja somessa Saksan siisteyttä, Alpeilla näyttää olevan vielä pykälän verran vaativammat standardit.

Edit 16.7.19: Lisätty kuvia Kaunertalista.

Leave a Comment