Miksi Lego-pakkauksessa on ylimääräisiä osia?

Oletko joskus ostanut Lego-sarjan, jossa olisi ollut tismalleen oikea määrä osia? En minäkään. Pusseista on aina rapissut pöydälle varaosia.

Legoja pidetään meillä laatuleluina. Näkemys vahvistui, kun jouduin reklamoimaan minifiguureiden kylkien takia. Maailman suurin rengasvalmistaja hoiti tapauksen esimerkillisesti.

Ehkä juuri laatuvaikutelma vaikutti siihen, että olen pitänyt ylimääräisiä osia yhtiön kädenojennuksena asiakkailleen. Ovathan ylimääräiset aina niitä pieniä osia. Palikoita, joita ajoittain etsitään epätoivoisesti lattialta aikuinen ja lapsi rinnakkain kontaten.

Luulin, että yhtiö laittaisi tietoisesti pusseihin näitä helposti hukkuvia palasia varaosiksi. Välillä osia on paljonkin sarjan kokoon nähden, kuten pääkuvan Disney-setissä (etualan palikat ovat ylimääräisiä lukuunottamatta vasemmanpuoleisinta, joka kuuluisi oikeasti sarjaan), jonka kaksivee sai hiljattain reippaan sairaalareissun jälkeen.

Hiljattain olin toiseen asiaan liittyen yhteyksissä maailman kuuluisimpaan tanskalaiseen muovimuotoilijaan. En malttanut olla livauttamatta mailiin myös olisipa kiva tietää -asiaa. Kysyin, että miksi paketeissa on extraa.

Sain lyhyen ja ytimekkään vastauksen: “It’s simply due to the fact we are controlling every Lego set by weight in the production line in order to ensure all elements are in the box. But some of the elements are so small we cant capture if an extra elements slips in to the boxes. “

Eli vapaasti suomentaen: Kun Legon tuotantolinjalla kootaan settiä osista, osien mukaantulo varmistetaan punnitsemella sarjaa. Jotkut osat ovat kuitenkin niin keveitä, etteivät vaa’at huomaa, jos sarjaan lipsahtaa myös ylimääräinen osa.

Ei siis ihme, että varaosat ovat aina juuri niitä pieniä!

Lisää Lego-luettavaa Isäkuukausissa:

Yksitoista uutta leikki-ideaa Legoilla

Miksi ihastelin tänään Legojen mahtavuutta

Montako tunnetta yksi Lego-paketti sisältää?

Edit 8.9.19: Lisätty maininta Facebookin Lego-kahvila-ryhmässä huomatusta yksityiskohdasta: vasemmanpuoleisin ylimääräinen osa ei oikeasti ole ylimääräinen, vaan kuuluisi sarjaan.

3 thoughts on “Miksi Lego-pakkauksessa on ylimääräisiä osia?”

  1. Olipa kiva kun selvitit ja kerroit muillekin, olen itekin ihmetellyt välillä miksi niitä extrapaloja on, ja kuuluuko niitä olla ja pitäiskö ne laittaa settiin mukaan kun myyn eteenpäin!

    Ihmettelin myös ekaa kuvaa, onko tuo setti tosiaan 2-vuotiaalle? Miten sen ikäisellä riittää hienomotoriikka? Vaikka onhan se niinkin, että ikärajat on ohjeellisia ja vanhemmat tuntee lapsensa parhaiten 🙂 Kunhan ihmettelen.

    • Kiitos kommentistasi, se piristi! Itse ajattelen kyllä niin, että “lisäosia” ei tarvitse olla mukana, kun myy setin eteenpäin. En ainakaan itse oleta käytettyä ostaessani, että siinä olisi.

      Tuo Disney-setti (41151) on paketin mukaan 5-12 -vuotiaille. Eli ei tosiaankaan kaksivuotiaalle “suositeltu”. Kuopuksemme on kuitenkin pyöritellyt pikku-Legoja isosisarusten seurassa niin kauan kuin on pystynyt pöydän ääressä istumaan. Aikuisten jatkuvassa valvonnassa tietenkin, koska osia pyrki aluksi luonnollisesti menemään suuhun. Runsaan treenin tulos on kuitenkin se, että hienomotoriikka riittää ihan hyvin tuon sarjan kokoamiseen. Ohjeiden tulkinnassa hän sen sijaan tarvitsee apua. Mutta jahka sarja on valmis, leikit sujuvat kyllä ilman apua 🙂

      Itse en ole koskaan osannut pitää Legojen ikämerkintöjä “ikärajana” vaan enemmänkin “suositusikänä”. Pienet osat voivat toki olla pienelle lapselle vaarallisia suuhun, nenään tai korviin joutuessaan.

Leave a Comment