Sinä – viisivuotiaamme

Istahdan miettiäkseni, millainen sinä keskimmäisemme oikein oletkaan viisivuotiaana. Kirjoitin jo vuosi sitten ihaillen sosiaalisista taidoistasi. Nytkin ne pulpahtavat ensimmäisenä mieleeni.

Parhaiten taitosi näkyvät toisten huomioimisessa: Huolehdit kirjastossa, että myös ei-mukanaolevalle siskolle lainataan sopivia kirjoja. Säntäät väsäämään parane pian -korttia, kun kuulet aamulla, että kulkutauti on kurmuuttanut yöllä veljeäsi ja hänen pitää jäädä kotiin koulusta.

Samaan palettiin kuuluu tilannehuumorisi. Kun otsasuontani tykyttää, vedät paidan päällesi miten sattuu ja tulet kysymään: “Näytänkö hassulta?”

Osaat tehdä kompromisseja, joista moni vuosia vanhempi joutaisi ottamaan mallia. Erityisesti, jos kompromissi vaaditaan, jotta leikki pikkusiskon kanssa jatkuu. Ihailen sinua näissä hetkissä tavallistakin enemmän.

Pettymyksien hallinnassasi näkyy, että olet kuitenkin vasta viisi. Tyypillisesti käsittelet pettymystä työntämällä pääsi sohvaan, murjottamalla ja tiuskimalla. Vanhemman syli onneksi auttaa.

Pidät hirvittävän monista asioista. Leikeistä koti on ylitse muiden. Hyvänä kakkosena tulevat ukkelileikit. Vedellä läträäminen (myös “tiskaaminen”) jaksaa kiehtoa aina vain. Lukeminen on mieleesi. Erityisesti pidät usein meillä luetuista kirjoista. Suosikkejasi ovat Miina&Manu sekä Villit Virtaset. Digisisällöistä Minecraft ja Ryhmä Hau ovat tärkeimpiä.

Olet niin moniruokainen, että inhokkeja on suorastaan vaikea nimetä. Eniten toivot lautasellesi äidin tekemää pinaattikeittoa ja kylkeen iskän tekemää juurileipää. Marinoidut valkosipulit, oliivit, maksamakkara… Kaikki maistuu!

Elämäsi tärkeitä listatessa ei voi ohittaa kerhoa. Se on rutiiniviikkosi kohokohta. Kerhon lisäksi näet kavereita isoveljesi kautta, mutta vielä tärkeämpiä ovat pihapiirin isommat lapset. Heidän kanssaan haluaisit leikkiä joka päivä.

Lempivärisi on vaihtunut “kaikesta paitsi ruskeasta” pinkkiin. Oletkin erittäin ylpeä uudesta vaaleanpunaisesta NY-lippiksestäsi!

Mistä et pidä? Olen enemmän kuin onnellinen, että tämä on vaikea kysymys! Kolmen minuutin pohdinnalla en keksi kuin astianpesukoneen työkalupakin tyhjentämisen ja tilanteet, jolloin et pääse jostain syystä ulos touhuamaan.

Parin viime kuukauden aikana uhma on hiipinyt sinuun. “Sinä et minua määräile”, tuumaat ja käännät selkäsi pelkkää voimaa uhkuen. Yhtäkkiä muistin, että kirjoitin veljestäsi aikanaan postauksen otsikolla “Viisivuotias on pieni mu_kku!”

Olet hyvä nukahtaja: vieressäsi ei tarvitse pötkötellä kuin kymmenen minuuttia, niin olet muissa maailmoissa. Nukahtamisen lisäksi osaat myös nukkua (kuten jo kolmevuotiaana)! Olet usein ainoa, joka nukkuu meillä kokonaisia öitä. Sinun tapauksessasi se tarkoittaa tyypillisesti siivua 20.30 – 7.00.

Viisivuotisneuvolaan lähtiessämme pohdit, että pitääköhän siellä laskea englanniksi. Osaat sen noin kahteenkymmeneen. Muutenkin monet taitosi ovat häikäiseviä – imet itseesi asioita, joita veljesi harjoittelee ykkösluokalla. Kymppiparit ja tuplat luonnistuvat. Tunnet kaikki kirjaimet, mutta S ja R eivät vielä löydä paikkaansa suussasi.

Päivittäisessä elämässämme auttaa paljon, että leikit hyvin paitsi siskosi kanssa, myös yksin! Rakennat majan tai kuljetat nuket mielikuvitusmaailmaan, kun rakennan keittiössä lounasta.

Sellainen sinä olet! Täyttä kultaa, äärimmäisen rakas ja käsittämättömän tärkeä!

Lue myös kuvaus samasta tytöstä vuosi tai kaksi sitten:

Sinä – nelivuotiaamme

Sinä – kolmevuotiaamme

Leave a Comment