Tanskan vai Saksan Legoland – vertailussa puistot, hinnat ja saavutettavuus

Useimpien lapsiperheiden lomaunelmalistasta löytyy ranskalainen viiva ja sen perästä teksti Legoland. Ei varmasti suotta. Suomalaiselle Legoland on ensijaisesti Tanskan Billundin huvipuisto. Euroopasta löytyy silti kaksi muutakin Legolandia: Englannista ja Saksasta. Päädyin vertailemaan Saksan ja Tanskan kohteita.

Saksa vs. Tanska

Saksan Legoland sijaitsee Baijerissa, Günzburgin kaupungissa. Münchenin lentokentältä palikoiden pariin päästäkseen pitää ajaa 130 kilometriä länteen.

Legoland Deutschland on blogien, Facebookin matkailuryhmien ja Legolandin nettisivujen perusteella jonkin verran pienempi kuin Tanskan puisto. Kokoero tulee erityisesti siitä, että Saksan puistossa on vähemmän huvipuistolaitteita.

Mistään kiertävän tivolin kokoluokasta ei silti ole kysymys, sillä lähes kaikissa lukemissani jutuissa Saksankin Legolandiin kehotetaan varaamaan vähintään kaksi matkapäivää. Google mapsin perusteella huvittelualue on yli puoli kilometriä pitkä.

Toinen ero Saksan ja Tanskan välillä löytyy puistojen Legoista rakennetuista pienoismaailmoista. Tanskassa Skandinavia (pois lukien Suomi) on hyvin edustettuna, kun taas saksalaisesta versiosta löytyy enemmän Keski-Euroopan pienoismalleja.

Lennot Legolandiin

Kaikkein helpoin tapa saavuttaa Tanskan Legoland on hypätä Suomessa lentokoneeseen, joka tömähtää kenttään Billundissa. Terminaalista suhauttaa pääportille viidessä minuutissa. Finnair lentää Helsingin ja Billundin välillä kesällä päivittäin suoralla lennolla.

Toinen vaihtoehto on ottaa lennot Kööpenhaminaan ja matkata vuokra-autolla tai julkisella 270 kilometriä länteen. Köpikseen löytyy useampiakin lapsiperheen arvostamia välilaskuttomia lentoja tarjoavia yhtiöitä.

Saksan Legolandin yhteydessä tuli jo mainittua München, mutta myös Stuttgartiin pääsee Suomesta ilman välilaskuja joinakin päivinä. Matka Stuttgartista Legolandiin on jopa hieman lyhyempi kuin ajo Münchenista.

Lentojen hinnoissa näyttää kuitenkin olevan eroja! Billund on kallis määränpää. Etsin meno-paluuhintoja Helsingistä Finnairin siivillä kesäkuiseksi viikoksi ja tässä tulokset viisihenkisellä perheelle: Kööpenhamina 405 euroa. Billund 940 euroa. München 748 euroa. Köpiksen ja Billundin ero on yli kaksinkertainen! Erotuksella vuokraa ison perheauton viikoksi.

Entäs jos ajaisi Legolandiin omalla autolla?

Perhefarkun vuokraaminen viikoksi kesällä maksaa Hertzin sivujen perusteella Münchenissa noin kolmesataa euroa, Kööpenhaminassa hieman enemmän ja Billundissa noin 250 euroa. Turvaistuimen tai kaukalon vuokra viikoksi näytti olevan Saksassa 66 euroa, mutta Tanskassa vain 33. Lisäksi vuokraamoiden jakkarat ovat tunnetusti vähän sitä sun tätä.

Mieleen hiipii ajatus – mitä, jos lataisi tabletit ääriään myöten täyteen lasten ohjelmia ja tekisi koko perheen leppoisan autoloman?

Helsingistä on Billundiin 1400 km ja matka sisältää karaokea Turku-Tukholma välillä.

Günzburgiin voi ajella Baltian maiden kautta, toki paatilla Helsingistä Tallinnaan seilaten. Matkaa kertyy 2200 km. Laivamatkailun ystävä ajaa auton laivaan Helsingissä, nauttii karaokesta 28 tuntia ja hurauttaa pirssin ulos laivasta vasta Travemündessa. Tuosta Pohjois-Saksan kolkasta on Legolandin portille ajettavaa 770 km. Kolmas vaihtoehto on ajaa Saksaan Tanskan kautta. Matka on kilometreissä sama kuin Baltian maiden läpi.

Paljonko pääsyliput maksavat?

Alle kolmevuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Aikuiset pulittavat Tanskassa kesäaikaan portilla noin 53 euroa ja lapset kolmisen euroa vähemmän. Saksassa vastaavat hinnat ovat 45,40 € ja 40,50 €.

Kumpaankin puistoon pääsee myös halvemmalla tilaamalla liput vähintään viikkoa ennen h-hetkeä netistä. Jos aikoo käydä puistossa kahtena päivänä, voi Legolandin “virallisen” majoituksen ostaminen olla hyvä vaihtoehto, koska majoitushintoihin sisältyy kahden päivän pääsylippu jännän äärelle. Virallisella tarkoitan majoitusta, joka on varattu puiston nettisivujen kautta.

Myös alennuskuponkeja löytyy! Niitä on voinut bongata ainakin Lego-lehdistä ja Kellogg’sin muropaketeista.

Vinkkejä Legolandin matkalle

Emme siis ole VIELÄ käyneet Legolandissa, mutta keräsin tähän muutamia blogeissa vastaan tulleita vinkkejä. Toivoaksemme hyödynnämme näitä kesällä 2019. Älkää kertoko vielä lapsille, sillä matkassa on muttia.

 1. Omat eväät mukaan. Syötävää kyllä saa puistosta, mutta jos jo lippujen hinta hirvittää, niin omilla eväillä pienentää ainakin välipalamaksuja.
 2. Jos sää on hyvä, niin puistoista löytyy myös vilvoittavaa tekemistä. Uikkarit ja pyyhe siis mukaan.
 3. Molemmilla puistoilla on Android-sovellus, josta näkee muun muassa jonotusajat, laitteiden pituusrajat ja alueen kartan.
 4. Baijerissa koulujen kesälomat alkavat elokuun alussa, mutta kesäkuussa on kahden viikon mittainen helluntailoma (vuonna 2019 ajalla 10.-21.6.). Tämä kannattaa huomioida, jos yrittää osua paikallisten kanssa eri aikaan puistoon.
 5. Ainakin Tanskassa Legolandin “viralliset” majoituspalvelut perivät huikeaa liinavaatemaksua, josta moni tuntuu saaneen näppylöitä. Omien pyyhkeiden ja lakanoiden pakkaaminen mukaan ei ole huono idea.

Tonava raikaa -blogissa esitellään Saksan Legolandia ja Kohteena maailma -blogissa Tanskan puistoa.

Ps. Isäkuukausien Facebookissa ja Instagramissa Legoillaan ja podetaan akuuttia matkakuumetta. Ja paljon muuta.

0 thoughts on “Tanskan vai Saksan Legoland – vertailussa puistot, hinnat ja saavutettavuus”

 1. Rohkeasti vaan latailemaan padit täyteen viihdykettä lapsille. Auroreissu sopivilla etapeilla on tosi pop lastenkin kanssa. Käytiin 2014 Berliinissä autolla ja oltiin viikko siellä. Meno Via balticaa pitkin (en suosittele, hirveä rekkaliikenne) ja takaisin Tanskan kautta. Ensi kesälle suunnitellaan Baijerin reissua autolla. Turusta Tukholmaan ja vielä Tanskasta Saksaan lautalle. Vuokraamme todennäköisesti airbnb:stä tai homeaway:stä majoituksen. Kumpakin olemme käyttäneet vuosia. P.s. Lapsetkaan eivät ole traumatiosoituneet, vaan yhdessä suunnitellaan tulevaa reissua. -Katta /Arki(paska)ruokaa

  • Enpä kyllä voi olla eri mieltä! Pari vuotta sitten kierrettiin viis alppimaata, takapenkkiä kansoittivat 4v ja 2v. Ja kieltämättä myös tabletit. Olet äärettömän oikeassa, että etappien vain on oltava sopivia!

   Jos kaikki natsaa, niin kyllä tuo Saksan Legoland on meilläkin ohjelmassa. Baijeriin suunnitellaan matkaa siis täälläkin. Tai ehkä pitäisi sanoa, että sellaisesta haaveillaan. Realiteetit saattavat toki kääntää suunnitelmat Billundin suuntaan. Tähän liittyen Via Baltica houkuttelisi. Latvia ja Liettua ovat käymättömiä maita. Eikä tarvitsisi ajaa “samojen maiden kautta mennen tullen”. Mutta olen kyllä kuullut samansuuntaista varoituksia rekkojen määristä (ja varsinkin Liettuan ajokulttuurista).

   Miksi Turku-Tukholma + Tanska-Saksa laivalla? Miksei suoraan Helsinki-Travemünde?

   Ja niin, kiitos rohkaisusta!!

   • Helsinki-Travemunde väli on usein ollut niin kallis, että budjetti ei ole sitä kestänyt. Toisekseen minä vihaan laivoja. 😅 Ennemmin autossa kauemmin. Tanska-Saksa on vain uin menisi Oulunsalosta Hailuotoon lautalla.

    Ajokulttuuri noissa Baltian maissa on nykyään jopa siistiä. Toista oli 20v sitten, kun miehen kans ekan kerran sieltä ajettiin. Rekkamäärät lisääntyvät todella paljon muistaakseni Riiassa, kun Ukrainasta tulevat rekat kulkevat sen kautta. -Katta /Arki(paska)ruokaa

    • Kiitos, että palasit vastaamaan!

     Tulevaksi kesäksi näyttää olevan noin 450 / suunta nyt varattuna. Onhan se iso kasa seteleitä. Ja 28 h pitkä aika laivalla, vaikkei niitä vihaisikaan! Mutta on se Turku-Lübeck -välikin melkein 1000 km eli vaatii ainakin yhden yöpymisen ja siihen tosiaan lauttaa/siltaa ja Tukholma-Turku(tai Helsinki). Mutta kyllähän Etelä-Ruotsissakin olisi varmasti katseltavaa. Tätä reissua miettiessä on käynyt mielessä jopa se, että tulisi Uumajasta Vaasaan. Ruotsi on kuulemma ihan näkemisen arvoista jo niiltä korkeuksilta maisemiensa puolesta.

     Via Baltia 20 v sitten – nostan hattua!

 2. Molemmat kokeiltu: Billund omalla autolla ja Saksan Legoland lentäen ja vuokra-autolla. Molemmissa omat hyvät ja huonot puolensa.

  Saksan reissu oli ensin. Pääsyliput arvokkaat, mutta meillä oli jostakin Lego-lehdestä alennuskuponki, jolla sai pois 50%. Heinäkuun alussa yöpymispaikkoja löytyi hyvin eikä hotellit olleet poskettoman kalliita. Samalla reissulla matkailtiin Pohjois-Saksassa ja lapset (3v. ja 6v.) tykkäsivät mm. vanhoista alppitaloista ja hotellien omista leikkipaikoista tai lemmikeistä. Lennot sai muutama kk etukäteen ostettuna myös suht edullisesti.

  Seuraavana vuonna käytiin Tanskassa. Ajomatkat yritettiin pitää suht lyhyinä (max 3-4h/päivä, yhtenä 6h), mutta autossa istuminen padista huolimatta oli aika puuduttavaa. Etelä-Ruotsissa oli kivoja pysähdyspaikkoja ja käytiin samalla Kolmårdenissa (järisyttävän kallis), Tanskassa vietettiin kolme yötä. Yksi öistä oli Legolandissa, 270€/yö hotellihuoneeseen kuului neljän hengen liput huvipuistoon kahdeksi päiväksi ja buffet-aamiainen, joten ensisilmäyksellä kallis yö ei ollutkaan ihan niin kallis, kun huvipuistossa vierailtiin molempina päivinä. Hotelli oli myös ihan näkemisen arvoinen.

  Jos mentäisiin uudelleen, olisi perhelomalle valinta Saksa, koska siellä on muuten enemmän kiinnostuksen kohteita, välimatkat helppo pitää lyhyinä ja edullisempaa. Billundissa lapsia kiinnostaa uusi Lego House, mutta autolla en sinne uudelleen lähtisi jollei matkan varrella ole jotain erityistä nähtävää tai koettavaa.

  • Iso kiitos vertailusta ja perinpohjaisesta kommentista!

   Tuo Legolandissa yöpyminen kuulostaa tosiaan kalliilta, mutta kun siitä napsauttaa lippujen hinnan pois, niin yön kustannus inhimillistyy kummasti. Ja olisihan se varmasti lapsille (ja aikuisille) elämys nukkua Ninjago-teemaisessa huoneessa…

   Saksa houkuttelee meidänkin perhettä juuri sen takia, että siellä on kaikkea mahdollista niin paljon. Ja yleinen hintataso toki jonkin verran Tanskaa alempana. Mutta kauempana se on, mikä omaa autoa ajatellen ainakin on vähän ongelma.

 3. Olen käynyt perheeni kanssa Tanskan Legolandissa. Mentiin autolla Ruotsin kautta, ja meillä oli asuntovaunu mukana. Tuo kummasti joustavuutta matkaan, kun ruokaa voi pysähtyä tekemään mihin vaan ja yöpymiseenkin kelpaa mikä tahansa p-paikka. Toki välillä on kiva päästä suihkuun yms, joten leirintäalueet (niitä on etelä-Ruotsissa paljon!) tuli tutuksi. Samalla reissulla käytiin myös Kolmårdenissa ja Astrid Lindgrenin puistossa. Oltiin reissussa noin 2 viikkoa, ajomatkaa tuli yli 3000 km. Autossa istui 6 1-15-vuotiasta ja perässä ajeli toinen samanlanen karavaani. Seuraa oli siis riittävästi niin lapsille kuin aikuisille 🙂 Viihdykkeinä autossa oli äänikirjat, lelut ja tavalliset kirjat, ilman tabletteja mentiin vuonna 2010.

  • Asuntoauto tai -vaunu olisi varmasti hyvä ratkaisu, mutta sellaisen vuokraaminen on liian kallis paukku. Silloin kun meillä oli vain yksi lapsi, käytiin vaimon ja hänen kanssaan sellaisella retkeilyautolla kiertämässä Suomea. Ihan mukavaa hommaa, vaikka karavaanariusaate nyt ei puraisemaan päässytkään.

   Astrid Lindgrenin puisto oli minulle uusi tuttavuus, täytyypä Googlailla!

Leave a Comment