Ensimmäinen vauvavuosi vs. kolmas vauvavuosi

Laskeutuva rima

Esikoisen tutti keitettiin päivittäin. Luit oikein: keitettiin. Keskimmäisen tutti keitettiin viikottain. Kuopuksen tutti – on keitetty. Esikoinen ei varmasti päässyt ryömimään villakoirien seassa. Kuopus on päässyt joskus ryömimään muuallakin. Esikoinen ei taatusti syönyt ruuan muruja pöydän alta. Kuopukselle keittiön lattia on synonyymi seisovalle pöydälle.

Mitäs vaihetta raskaudessa eletään?

Kun joku kysyi ensimmäistä lastamme odottaessamme jotain raskauden etenemisestä, osasin nimetä päivän jolloin kulmakarvat alkoivat kasvaa. Kolmannen kohdalla vastasin asiasta kyselleille kuukausien ajan, että sikiö on jauhelihapaketin painoinen. Niitä paketteja kun löytyy mukavasti 250-1000 gramman painoisina.

Ristiäiskuvat

Esikoisen ristiäisissä vieraille ojennettiin valmiiksi painetut kiitoskortit käteen heidän lähtiessään juhlista. Kolmannen kiitoskorttikuvat ovat toistaiseksi vain tietokoneen kovalevyllä. Hän on täyttänyt vuoden. Hävettää.

Lämpötilatäpinä

Esikoisen kylpyveden lämpötila säädetiin 37 asteeseen niin tarkasti kuin äitiyspakkauksen mittarilla kykeni. Oikeasti! Kuopuksen pesuveden lämpötila on arvioitu sopivaksi kyynärpäätä veteen kastamalla. Lapsi on edelleen ihan hyvävointinen.

Olin myös tilaamassa pieniä lämpömittareita vaunukoppaan ulkonukutuksia varten asennettaviksi. Yksi pääpäähän, yksi toppapussin sisään ja yksi jalkopäähän. Onneksi jäi tilaamatta. Jos olisivat tulleet vastaan kuopuksen ensimmäisten ulkounien aikoihin, olisin luultavasti tikahtunut nauruun.

Kiinteiden aloitus

Esikoisen kohdalla mietimme varmaan pari viikkoa miten ja milloin hän saa ensimmäisen kerran kiinteitä. Kolmas sattui olemaan pöydän lähellä joku kerta neljä kuukautta täytettyään ja niin hän sai ensimmäisen kerran perunaa.

Vauvakirjat

Klassikko! Ystävämme on kolmas lapsi. Hän selitti esikosemme vauvavuoden aikana, kuinka hänen vauvakirjassaan osa teksteistä on kirjoitettu isoveljen käsialalla. Nauratti. Ei naurata enää. Vauvakirjaa on ihan hyvä täyttää viivellä valokuvien ja videoiden perusteella.

Äänimaailma

Esikoisen päiväuniaikaan pidimme auki telkkaria tai radiota, ettei hän tottuisi liikaan hiljaisuteen. Kolmannen lapsen kohdalla tästä asiasta ei varsinaisesti ole tarvinnut huolehtia.

Kuvien ja videoiden määrä

Kuopuksen ensimmäisestä vuodesta on paljon mediaa. Esikoisen debyyttikaudesta on sekä videoita että kuvia kuitenkin paljon enemmän. Paljon. Tätä ei kuitenkaan pidä lukea niin, että kuopuksen kasvamista olisi tallennettu liian vähän. Tämä pitää lukea niin, että esikoisen kuvista olisi voinut ihan hyvin jättää ottamatta/tallentamatta joka toisen.

Moni asia ei silti ole muuttunut

Vaikka monta asiaa on unohdettu otettu rennommin kolmannen kohdalla, niin enemmän on niitä asioita, jotka eivät ole muuttuneet. Esimerkiksi rakenneultrassa (ja synnytyksessä) olen ollut joka kerta ainakin kolmella tavalla äärimmilläni. Äärimmäisen onnellinen. Äärimmäisen kiitollinen. Ja äärimmäisen kiinnostunut kuvantamisteknologiasta.

Edelleenkään sellaista räntäsadetta ei ole, joka ei unohtuisi, kun vauva konttaa työpäivän jälkeen ulko-ovelle vanhempaansa vastaan, hymyilee ja jokeltaa.

Yksi maailman parhaista fiiliksistä syntyy, kun vauva nukahtaa kainaloon. Se kokemus on aina yhtä hieno.

Ja niin kliseeltä kuin se kuulostaakin: vauvan kasvun ja kehityksen seuraaminen on huikeaa! Olipa konttaamaan alkava, vilkutuksen oppiva tai hymyyn vastaava vauva ensimmäinen, toinen tai kolmas, niin sydämessä läikähtää ja sukulaisten kännykät piippaavat kuvaviestiä.

Ps. Anna minun arvata! Voisit olla kiinnostunut myös pohdinnastani: mitä kolmas lapsi on muuttanut?

0 thoughts on “Ensimmäinen vauvavuosi vs. kolmas vauvavuosi”

  1. Kiitos illan nauruista 🙂 yllättävän paljon on osannut höllätä jo ensimmäisen lapsen kohdalla, aluksi tuttia keiteltiin vähintään viikoittain mutta nyt en muista milloin viimeksi kymmenkuisen tutti on edes pesty. Ja tuo syliin nukahtaminen, maailman paras tunne. Tosin siihenkin on vähän turtunut, koska poika ei ole lähes puoleen vuoteen nukahtanut muualle kuin syliini tai päiväunille rattaisiin..

    • Ole hyvä! Mukava kuulla, että tekstistä on ollut iloa. Olet kyllä erittäin oikeassa tuosta syliin nukahtamisesta. Jos se on ainoa tapa, niin väkisinkin kokee pientä inflaatiota. Kuten nyt mikä tahansa, mitä on tarjolla liikaa.

Leave a Comment